فهرست مطالب

حکومت اسلامی - سال پانزدهم شماره 1 (پیاپی 55، بهار 1389)

نشریه حکومت اسلامی
سال پانزدهم شماره 1 (پیاپی 55، بهار 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/01/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسین مظاهری صفحه 5
    دلایل عقلی متعددی برای اثبات ولایت فقیه اقامه شده است. از جمله دو دلیل عقلی که امام خمینی1 و مرحوم آی هالله خوئی; به آن استناد کرده اند. دیگر آنکه از بدیهیات تاریخ اسلام است که نصب حاکمان، قضات و وکلا از جانب معصومین: انجام می شده است و این سیره تا پایان دوران غیبت صغری نیز ادامه یافته و نمی توان پذیرفت که نظام امامت و خلافت بزرگ الهی استمرار داشته باشد، اما لوازم و شؤون این نظام - همچون وجود وکیل و نماینده معصومین- ادامه نیابد و متوقف شود. اساسا رسیدن به کمال، فقط در پرتو حکومتی مبتنی بر قوانین شریعت و احکام الهی میسر می شود و این امر در دوران غیبت امام معصوم7 استمرار دارد و خداوند، امر حکومت را به فردی صالح تفویض نموده است تا راه رسیدن به کمال شایسته را برای مردم فراهم سازد و از میان مردم نیز هیچ کس شایسته تر از فردی که دانش، عدالت و شایستگی را در خود دارد، نیست. دیگر آنکه کسی که شیعیان را از فرمان پذیری حکومت جور نهی کرده، لازم است خود، فردی صالح را برای آنان تعیین کند در حالی که برای انجام این مهم، هیچ کس شایسته تر از فقیه جامع شرایط نیست. علی رغم اینکه فقی هان برای اثبات وجود ولایت برای فقیه، به آیات قرآن کریم استناد نکرده اند، اما شماری از آیات قرآن کریم بر ثبوت ولایت برای فقیه دلالت دارد.
    کلیدواژگان: ولایت فقیه، ادله عقلی، ادله قرآنی، نظریه سیاسی اسلام، عصر غیبت، نصب
  • علی مجتبی زاده صفحه 37
    در بحث ساختارهای نظام اسلامی سه محور عناصر نظام اسلامی، مرزهای نظام اسلامی و شبکه قدرت، تبیین شده و به کارویژه های نظام اسلامی نیز با ترسیم حوزه اختیارات ولی فقیه اشاره شده است. به طور کلی از دیدگاه آیه الله جوادی آملی، ساختار حکومت اسلامی بر اساس نظام امامت و ولایت استوار می باشد و در عصر غیبت، فقیه جامع شرایط به عنوان نزدیک ترین فرد به امام معصوم7، رهبری و ولایت امر را برعهده دارد. حقیقت چنین حاکمیتی، حاکمیت وحی و قانون الهی در عصر حضور و ولایت فقاهت و عدالت در عصر غیبت خواهد بود. مشروعیت چنین حکومتی بر اساس نصب و اذن الهی می باشد و مردم، هر چند نقشی در مشروعیت بخشیدن به حکومت اسلامی ندارند، اما برپایی و تشکیل حکومت اسلامی، نیازمند همراهی و پذیرش مردم است. ازاین رو، اسلامیت نظام اسلامی به مقام ثبوت و جمهوریت آن به مقام اثبات باز می گردد. در این نوشتار، این مساله از منظر آیه الله جوادی آملی، با بهره گیری از مدل تحلیل سیستمی ترسیم گردیده است.
    کلیدواژگان: نظام سیاسی اسلام، ولایت فقیه، مدل تحلیل سیستمی
  • آیت مظفری صفحه 71
    باتوجه به تحولات سیاسی - اجتماعی امروز جهان اسلام و از جمله ایران اسلامی، یکی از مهم ترین مسائل جامعه ما مساله بصیرت است. با آنکه رهبر معظم انقلاب اسلامی؛ حضرت آیه الله خامنه ای- مد ظله العالی- بارها در سخنرانی ها و خطبه های جمعه و دیدارهایشان بر ضرورت کسب بصیرت تاکید کرده اند، مطالعات و تحقیقات شایسته ای در ابعاد گوناگون این مساله صورت نگرفته است.
    بر این اساس با توجه به نقش، جایگاه، اهمیت و ضرورت بصیرت و خلا تحقیقاتی درباره آن، در این مقاله در پاسخ به این سؤال که مهم ترین مبانی و اصول بصیرت کدامند، از راه درون دینی؛ یعنی تحلیل آیات و روایات و نیز با بهره گیری از اندیشه مقام معظم رهبری معلوم می گردد که بصیرت، بر چهار مبنای اساسی قرآن کریم، تقوا، ولایتمداری و تفکر استوار است.
    کلیدواژگان: بصیرت، مبانی بصیرت، قرآن، تقوا، ولایتمداری، تفکر، آیه الله خامنه ای
  • حسن مهرآبادی آرانی صفحه 91
    از آنجا که مردم گمان می کنند مساله رؤیت و ثبوت هلال، که جزء موضوعات خارجیه است، تقلیدی است، به مراجع عظام تقلید مراجعه می کنند. ازاین رو، درصدد پاسخ به این سؤال هستیم که مساله اعلام رؤیت هلال از وظایف مراجع تقلید است که تقلیدی باشد، یا وظیفه رهبر سیاسی مذهبی و حاکم شرع است. به عبارت دیگر اعلام عید فطر، وظیفه حکومت است یا مرجعیت؟
    برای پاسخ به این پرسش، باید معیارها و شرح وظایف و حوزه کاری مرجعیت تقلید و حکومت اسلامی را بشناسیم، آن گاه ببینیم مساله حکم به ثبوت رؤیت هلال و اعلام عید با کدام یک از این ویژگی ها سازگاری دارد. در این راستا، باید توجه داشت که ادله وجوب تقلید از فقها از باب رجوع جاهل به عالم است و فقط در محدوده بیان احکام شرعی فقهی اعتبار دارد و شامل موضوعات احکام نیست؛ زیرا تشخیص موضوع برعهده خود مکلف است و تقلید در آن جایز نیست.
    به علاوه، صدور حکم حکومتی در خصوص ثبوت رؤیت هلال، جزء اختیارات و وظایف حاکم شرع اسلامی است که به دلیل لازم الاتباع بودن، طبیعی است که نمی تواند دارای تکثر و اختلاف باشد. بنابراین، اعلام ثبوت رؤیت هلال و اعلام عید منحصرا از اختیارات حاکم شرع و رهبری سیاسی مذهبی است.
    کلیدواژگان: حاکم اسلامی، رؤیت هلال، مراجع تقلید، حکومت
  • سیداحمد مرتضایی صفحه 135
    بر اساس اصل نود و نهم قانون اساسی، «شورای نگهبان، نظارت بر انتخابات را بر عهده دارد». شورای نگهبان این نظارت را تفسیر و نوع آن را استصوابی اعلام نمود. در این نوشتار، انتقادات و شبهات وارده بر نظارت استصوابی شورای نگهبان، با رویکردی فقهی، مورد نقد و بررسی قرار می گیرد. ازاین رو، موارد ذیل به اثبات می رسد: 1- استناد به اصل برائت در نفی نظارت استصوابی صحیح نیست؛ زیرا اصل برائت، هر چند معانی متفاوتی در اصول فقه، حقوق جزا و حقوق مدنی دارد؛ ولی هیچ یک از معانی اصل برائت، ارتباطی با انتخابات و بررسی صلاحیت ها ندارد. لذا اصل برائت تخصصا خارج است. 2- استناد به اصالت صحت نیز صحیح نیست؛ زیرا اصالت صحت، تنها در صورت شک در صحت، اعتبار دارد و مربوط به یک عمل است و ارتباطی به شرایط و صلاحیت اشخاص ندارد. پس اصالت صحت نیز تخصصا خارج است. 3- اصل عدم ولایت نیز مانع از نظارت استصوابی شورای نگهبان نیست؛ زیرا اصل عدم ولایت در مواردی است که دلیل بر ولایت وجود نداشته باشد؛ در حالی که نظارت شورای نگهبان دارای ادله متعددی است و 4- استناد به دیدگاه فقهی حضرت امام1 در مورد جایگاه نظارت استصوابی نیز صحیح نمی باشد؛ زیرا دیدگاه فقهی معظم له با این برداشت معارض است. بنابراین، نظارت مذکور در اصل نود و نهم مطلق است؛ یعنی اختصاصی به نظارت اطلاعی نداشته و شامل نظارت کامل که همان نظارت استصوابی است، می شود.
    کلیدواژگان: شورای نگهبان، اصل نود و نهم، نظارت بر انتخابات، نظارت استصوابی، اصول فقهی
  • مهدی امیدی صفحه 161
    مسائل فلسفه سیاسی را می توان دست کم با دو افق و مبنای فلسفی «طبیعی» و «فراطبیعی» مورد تحلیل قرار داد. فلسفه سیاسی متعالیه، عنوانی ناظر به نگرش فلسفی فراطبیعی به مسائل حیات جمعی و حوزه فعالیت های ارادی، سیاسی و اجتماعی انسان است و هدف اساسی آن نیز تبیین ضرورت شایسته سالاری و تنظیم امور در راستای مشارکت عمومی انسانها در انجام افعال خیر، جهت تامین سعادت اجتماعی در جامعه ای توحیدمحور و فضیلت مدار است. ملاصدرا بر اساس نظریه اصالت وجود و حرکت جوهری نفس و نیز نگرش ارگانیک به ساحت اجتماع، توانسته است مبنای فلسفی فراطبیعی حیات جمعی معقول را با نظر به ساحت های گوناگون نفس ارائه نماید. بسط این مبنا در حوزه سیاست و اجتماع، منوط به تبیین نوع رابطه علم النفس با فلسفه سیاسی است.
    کلیدواژگان: ملاصدرا، فلسفه سیاسی متعالیه، انسان شناسی، اجتماع، سیاست
  • محسن منطقی صفحه 201
    شکل گیری هویت هر یک از نهادهای اجتماعی با تعامل درون نهادی و برون نهادی ممکن است. ذهنیت و تصوری که دست اندرکاران یک نهاد از اهداف و کارکردهای آن دارند، به همراه برداشت و انتظاراتی که عوامل محیطی از یک نهاد دارند، شکل دهنده تشخص و هویت یک نهاد است. به عبارتی در ساختار هویت روحانیت، نهادهای مختلفی تاثیرگذارند. بخشی از هویت این نهاد به وسیله خود روحانیت تبیین می شود؛ هر چند دولت، نخبگان و نهادهای غیر دولتی، هر یک به سهم خود در معماری این نهاد تاثیرگذارند. شناخت عوامل دخیل در نهاد روحانیت، کمک می کند که این نهاد در شناخت هویت و مرزهای خود دقیق تر عمل کند. این مطلب از آن رو اهمیت دارد که نهادها و سازمانها با تعیین حدود مرز خود می توانند دامنه فعالیت های خود را گسترش داده و یا محدود کنند. همچنین، آنها را قادر می سازد که در تعامل با محیط خود واکنش شایسته و به جا بروز دهند.
    کلیدواژگان: روحانیت، محیط، نهاد، سازمان، هویت
  • صفحه 223
|
  • Husayn Mazahiri Page 5
    The guardianship of a religious jurist has been established by many intellectual proofs. Imam Khomeini and the late Ayatollah Khoi's opinions about this matter are based on two of these intellectual proofs. Moreover, in the history of Islam it is evident that governors, judges and representatives were appointed by the Infalliables and this procedurewent on until the end of the minor occultation of Imam Mahdi. We cannot expect the system of Imamate and divine caliphate to exist if its requisites - such as the existence of a legal representative of Imam - do not exist. In principle, the attainment of perfection will be possible only when there is a government which adopts and excutes Islamic law and divine precepts, and this continues during the occultation period of the infalliable Imam. God has entrusted the responsibility of governing to a righteous person to prapare the ground for people to attain perfection, and there is no one among the people who is worthier than the one who has knowledge, justice and competence.
  • Ali Mujtabāzādeh Page 37
    Discussing the structures of Islamic system, the article sheds light on the main elements of Islamic system, the boundaries of Islamic system and power network. It also touches on the special functions or duties of the Islamic system and the jurisdiction of Wali al-faqih (guardian jurist of Islamic law). Generally speaking, Ayatollāh Jawādi Āmuli sees that thestructure of Islamic system is founded on the system of Imamate and wilāyah (guardianship), and holds that during the occultation period, the faqih who enjoys all the qualifications – as such, he is the nearest one to the infallible Imam – holds the responsibility of leadership and guardianship. The essence of such authority is, in fact, the authority of divine revelation and divine law in the period of the presence of infallible Imamand the guardianship of fiqh and justice in "the occultation period". He holds that such government is considered legitmate through divine decree and consent, and thinks that though people have no role in rendering it legimate, the establishment of Islamic government demands people's consent and support. The Islamic identity of the Islamic government represents the establishment and its republicanism represtents the affirmation. The author addresses this issue in the light of Ayatollāh Jawādi Amoli's thought making use of the systematic analysis model.
  • Ayat Mudaffari Page 71
    Due to the current socio-political changes in the Islamic world including the Islamic Ropublic of Iran, the question of insight is becoming one of the most important issues of the society. Though the grand leader of the Islamic Revolution, Ayatollah Khamenie, has – in many occasions and in Friday prayer sermons – emphasized the significance of the question of insight, no in-depth analysis and research has been done in this regard so far. Therefore, owing to the special role, status and significance of insight and lack of studies of it, in providing an answer to the question as to which are the most important bases of insight, the article seeks to make clear that, within religion, that is, through careful analysis of the qur’anic verses and sayings of the Prophet Muhammad and his household as well as the grand leader's thought, the main four bases of insight are the Quran, piety, loyalty to the authority of the Prophet and his honsehold, and sound thought.
  • Hasan Mihrābādi ārāni Page 91
    People think that the issue of "catching sight of the new moon" which does not fall in the fiqh province is cocrned with taqlid, and thus they try to follow the instructions of a supreme religious authority. This essay tries to answer the question as to who is responsible for announcing that the new moon has been seen. That is, is it the duty of supreme religious authorities or the duty of the politico-religious leader and Moslem presiding judge to decide? In other words, is it the government's duty or the supreme religious authority's duty to decide the day of Feast of Fast-breaking (‘Id al-Fitr)?First, we have to know the measures and responsibilities of each of marji' (supreme religious authority) and Islamic government, and then see with which state of affair the question of announcing appearance of the new moon and the date of the Feast of Fast-breaking is consistent. It should be noted that the arguments concerning the necessity of taqlid (i.e. following the instructions of faqihs) apply when an ignorant of a fiqhiquestion has to cosult with a knower and they are valid only in as far as explaining fiqhi injunctions are concerned and it has nothing to do with the subject of decisions, because it is the mukallaf (one who is legally responsible for performing religious duties) who decides on such subjects, and so acceptance of authority, taqlid, is not permissible in this case. Moreover, making a governmental judgement to confirm that the newmoon has been seen falls within the duties of a religious judge, and due to the fact that this judgement have to be abided by all, it is not a matter of controvercy among faqhis and it is impossible to have more than one judgement about the case in point. Therefore, announcing that the new moon has been seen and appoiniting the date of the Feast of Fast-breaking,‘Id, is among the options of a Moslem presiding judge or a politico-religious leader.
  • Seyyed Ahmad Mortazā'I Page 135
    According to the principle 99 of the Constitution of the Islamic Republic of Iran, the Guardians’ Council is responsible for supervising the elections. This sort of supervision defined by the Guardians’ Council is called ‘approbatory supervision’. The author reviews and discusses the criticisms and doubts raised about approbatory supervision in the light ofthe fiqhi viewpoint, and establishes the following ideas: 1. Relying on the principle of acquittance to reject approbatory supervision is incorrect, because in spite of the various meanings which the principle of acquittance has in fiqh, in criminal law and in civil law, no one of the meanings of the principle of acquittance has any relation with elections orwith the assessment of candidates’ qualifications. Therefore, the principle of acquittance is particularly out of the case. 2. Relying on the principle of charity is also incorrect because of the fact that this principle is regarded valild only when doubt is raised and that it is related to one particular action and has nothing to do with indvidual's conditions andqualifications. Therefore, the principle of charity is irrelevant too. 3. The principle of lack of guardianship is not a barrier to the approbatory supervision of the Guardian's Council, because in some cases, the principle of lack of guardianship, has no evidence for guardianship whereas the supervision of the Guardians’ Council is of ample evidence. 4. It is incorrect to rely on Imam Khomeini's fiqhi idea about the status of approbatory supervision because his fiqhi idea is said to be inconsistent with such interpretation. Consequently, the mentioned supervision in the principle 99 of the Constitution is absolute, i. e. it is not restricted to supervision of certain kind to obtain information but it includes overall supervision – referred to as "approbatory".
  • Mahdi Omidi Page 161
    The questions of political philosophy can be examined and looked at from two aspects having two foundations: natural and supernatural. Transcendent political philosophy is concerned with the supernatural philosophical view about the questions of collective life and the area of voluntary political and social human activities. Its main objective is taken to provide explanations for the necessity of meritocracy and to prepare the way fot people's collective participation to do good and ensure social welfare in a monotheistic and virtuous society. Having in mind various aspects and realms of the soul, Mullā Sadrā succeeded to provide explanations for the supernatural philosophical foundation of the rational social life in the light of the doctrines of the principiality of existence and the trans-substantial motion of the spirit as well as an organic look to the realm of society. To elaborate on this foundation in the areas of politics and sociology, it seems necessary to define the sort of relation between psychology and political philosophy. The present essay (which consists of two parts) seeks to shed light on this relation.